Monumenten verdienen een goed opgeleide erfgoedschilder

Met jaloezie zag Peter de Muijnck, projectleider bij Noom Schildersbedrijf, dat er in 2019 een opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen in Zeeland (Goes) is gestart. Hij bedacht dat dit vast ook mogelijk moest zijn voor de schilders in Zeeland.

Na wat speurwerk kwam Peter uit bij het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE), waar ze de opleiding Erfgoed Schilderen aanbieden. Na wat info te hebben ingewonnen moest hij op zoek naar voldoende deelnemers in de regio om daadwerkelijk de opleiding naar Zeeland te halen. Na een periode van voorbereiding en werving, in samenwerking met Onderhoud NL en het NCE, zijn er voldoende deelnemers om een opleiding te starten. Een van de argumenten voor de bedrijven om te investeren in het vergroten van de kennis en kunde van hun medewerkers, is dat er in de komende jaren veel van de oudere generatie schilders de pensioengerechtigde leeftijd gaan bereiken. Daarnaast is deze opleiding een uitdaging voor iedereen die wil groeien in vakmanschap en zo specialist erfgoedschilder kan worden.

De volgende bedrijven hebben de handen ineen geslagen om de opleiding naar regio Zeeland te halen: Schildersbedrijf Noom met 5 leerlingen; Koeverma schilders met 2 leerlingen; Wilhelm BV met 2 leerlingen en van de Velde VGO BV met 1 leerling.

In januari 2022 is de driejarige opleiding Erfgoed Schilderen gestart bij de schildersvakopleiding in Goes. De leerlingen starten in het eerste jaar met de intro monumentenzorg om daarna verder te gaan met verftechnologie. In de twee andere jaren komt onder andere het verven op verschillende ondergronden aan bod, en een periode waarin het instandhoudingsplan centraal staat. Na de opgedane kennis in theorie en praktijk, zijn de leerlingen klaar om na 3 jaar opleiding examen te doen

Geef een reactie

Get a quote

If you want to get a free quote without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.