Samenwerking

Door samenwerking bereik je meer!

Samenwerking is een ‘must’ om daadwerkelijk iets te kunnen bereiken op het gebied van restauratie-opleidingen en vakmanschapsbevordering. Alleen het aanbieden van een opleiding is bijvoorbeeld niet toereikend; je hebt ook organisaties nodig die jongeren motiveren om die opleiding te gaan volgen.

De kracht van ROP zit vooral in het schakelen en makelen in de regio. Daar liggen dan ook kernactiviteiten. Maar dat doen we samen met anderen. Zo bevorderen wij regionale NCE-opleidingen door die te promoten; wij realiseren samen met restauratiebedrijven en regionale opleidingsbedrijven leer-werkplekken; wij geven voorlichting op ROC’s enz.

Een hele hechte samenwerkingsband hebben we met Bouwmensen-organisaties. Ook zij zijn regionaal georganiseerd en als opleidingsbedrijf zetten zij zich eveneens in voor het versterken van de bouw- en restauratiesector. Die samenwerking heeft erin geresulteerd dat een aantal ROP-coördinatoren tevens werkzaam zijn bij Bouwmensen en dat in vier van de vijf besturen van regionale ROP’s Bouwmensen is vertegenwoordigd.

 

Ambachtendorp Slot Schaesberg

Rondom Slot Schaesberg wordt de komende jaren een compleet ambachtendorp gebouwd. Als eerste is – op september 2021 –  de smederij in gebruik genomen. Hier kun je van dichtbij zien authentiek vakmanschap ervaren. Er worden ook demonstraties en workshops georganiseerd voor geïnteresseerden in ambachten en het restauratievakgebied. Daarnaast is het voor groepen mogelijk om workshops te volgen.

Maar het ambachtendorp is niet alleen in het leven geroepen om bezoekers kennis te laten maken met oude ambachten. Jonge vaklieden, studenten, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers kunnen zich hier bekwamen in uiteenlopende vakgebieden. Oftewel leren in de praktijk! Dat is ook waar ROP voor staat. ROP-Zuid onderhoudt daarom nauwe contacten met Slot Schaesberg. Onder meer organiseren wij excursies naar Slot Schaesberg en houden wij er gastlessen.

Er wordt nu gewerkt aan de uitbouw van Slot Schaesberg met een timmerwerkplaats en een steenhouwerij, zodat het een echt praktijkcentrum voor restauratie en ambacht gaat worden.

 

Smederij De Waard

Dat er vakmensen nodig zijn binnen de restauratiesector is geen nieuws meer. Om naar de toekomst toe voldoende vakmensen te krijgen zijn er om te beginnen meer plekken nodig waar opleidingen, cursussen en trainingen kunnen worden gevolgd.

ROP-Zuid timmert hard aan de weg om wat je kunt noemen: het verbeteren van de infrastructuur voor vakmanschap. Oftewel we willen er voor zorgen dat er meer aanbieders van vakmanschapsopleidingen komen. We zijn dan ook blij om de allernieuwste ‘aanwinst’ op dit gebied bekend te kunnen maken: Smederij de Waard.

 

Privé-initiatief

In 2008 begon Leander de Waard met smeden in het klein. Maar hij wilde meer. Smeden was zijn lust en zijn leven. In 2021 heeft hij, samen met zijn partner, zijn droom en zijn passie kunnen verwezenlijken door een nieuwe woonplek in Wanroij te verwerven, waar genoeg ruimte is voor een eigen smederij en een opleidingsruimte waar in de praktijk het vak kan worden geleerd.

Leander de Waard verzorgt cursussen en workshops voor zowel individuen als groepen, die graag in contact willen komen met ‘s werelds oudste ambacht. Dankzij de smederij aan huis, zijn zij volledig zelfstandig en kunnen ze maatwerk leveren.

Het initiatief van smid Leander de Waard wordt door ROP-Zuid omarmd. Wij willen namelijk bouwen aan een netwerk van vakmensen, die hun kennis en kunde willen doorgeven aan anderen. Omdat het reguliere beroepsonderwijs tekort schiet, vormen particuliere initiatieven zoals dat van Leander de Waard, belangrijke dragers voor vakmanschapsbevordering. De doelgroep van Smederij de Waard is breed: van schoolverlaters tot zij-instromers. Verder worden er cursussen georganiseerd voor jongeren om het ambachtelijk werken te promoten.

Wil jij meer weten over de cursus?

Mail dan naar smederijdewaard@gmail.com

Onze partners

Raampjes2