Bezoek aan Geerteskerk in Kloetinge

Bouwbedrijf Boogert uit Oosterland is de Geerteskerk in Kloetinge aan het restaureren. Deze restauratie is een ROP-project waaraan een aantal leerlingen werken. Toch lijkt het restauratievak onder jongeren nog erg onbekend te zijn. Daarom werd er vanuit bouwbedrijf Boogert gevraagd aan de coördinator van het ROP in Zeeland om een aantal excursies te organiseren.

Uiteraard pakte de coördinator van ROP Zuid West dit met beide handen aan. Het is altijd mooi dat aannemers hun bouwplaats (restauratie) openstellen voor excursies voor leerlingen.

In het eerste semester van het laatste jaar volgen de mbo-4 leerlingen van Scalda de module restauratie. Omdat de opleiding altijd op zoek is naar excursies naar een restauratie project, heeft de ROP-coördinator samen met de leraar van Scalda een excursie ingepland.

Op donderdag 8 september 2022 vond de excursie plaats en kwamen 22 mbo-4 leerlingen van Scalda naar de Geerteskerk. Eerst kregen de leerlingen uitleg over het kerkgebouw. Er werd hen onder andere verteld dat de meeste kerktorens in Nederland van de gemeenten zijn. Napoleon bepaalde, in de door hem opgelegde wet van 1798, dat alle bestaande kerktorens in Nederland eigendom van de burgerlijke overheid werden. De torens moesten namelijk een militaire functie als uitkijktoren vervullen.

Na deze uitleg werd de groep in tweeën gesplitst en kregen ze een rondleiding over de steigers rondom de kerktoren. Bij deze rondleiding werd door de projectleider Roderick Nijenhuis van alles verteld over de samenstelling van voeg mortelen tot plekken die niet meer kloppen met de oudheid van het gebouw. Zo is er bij een eerdere onderhoud/restauratie een betonnen latei aangebracht. Ook vanuit de leerlingen kwamen goede vragen, zoals waar halen jullie dit soort nieuwe stenen vandaan? De projectleider legde uit dat er in Nederland een fabriek is die op verzoek stenen namaakt. Dus je gaat met een aantal stenen uit de kerk naar de fabriek, deze worden dan nagemaakt op grootte en kleur of speciale vormen.

Ook had de coördinator van het ROP contact gezocht met de leraar van Het Goese Lyceum om een excursie te houden met basis- en kader leerlingen van het vmbo. Deze leraar vond het een goed idee om deze leerlingen voorlichting te geven over het restauratievak. Op woensdag 19 oktober kwamen de 23 leerlingen van het vmbo langs voor hun excursie. Allemaal gekleed als bouwvakker – met  werkschoenen aan en een helm op – gingen de leerlingen, na eerst een uitleg over de kerktoren, de bouwsteiger op. Met de lift gingen ze naar de elfde steigerverdieping. Al hadden een aantal leerlingen wel wat moeite met de hoogte, overwonnen ze zichzelf toch. Met de boeiende uitleg van projectleider Roderick Nijenhuis, al was het voor een enkele leerlingen soms wat lastig om de aandacht erbij te houden, gingen we verdieping per verdieping naar beneden. Op een bepaalde verdieping stopte Roderick bij een stukje speciaal metselwerk en vroeg aan de leerlingen wat dit was. Niemand wist het antwoord, dus Roderick vertelde over metseltekens in kerktorens. ‘’Eigenlijk zijn deze metseltekens een soort handtekening van de metselaar.’’ De leerlingen vonden het wel ‘gaaf’ dat metselaars zo iets van zichzelf achterlieten aan een gebouw, een soort voorloper van de graffiti.

Na de rondleiding kregen alle leerlingen van het vmbo en mbo een goodiebag van Bouwbedrijf Boogert en een sleutelhanger waterpasje/duimstok van het ROP.

Geef een reactie

Get a quote

If you want to get a free quote without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.