VMBO leerlingen restaureren het oude Tramwachtlokaal in Tholen

VMBO leerlingen restaureren het oude Tramwachtlokaal in Tholen

Leerlingen van het Calvijn College die de opleiding BWI ( Bouwen, Wonen en Interieur) volgen Kregen de opdracht, om het zwaar vervallen Oude Tramhuisje anno 1928 in Tholen te restaureren.

Het Calvijn College (Kerkpolder in Krabbendijke) kregen de vraag om het oude zwaar vervallen tramhuisje in Tholen te restaureren. De leraar  ging met de vraag de klas in en de leerlingen waren er meteen positief over. De leerlingen vinden het heel leuk om eens iets te doen buiten de deur. Ook gaan ze werkelijk iets maken wat blijvend is en niet een oefening of opdracht op school die weer uit elkaar moet.
De leerlingen gaan onder leiding van een aantal bedrijven ( aannemersbedrijf Cauwenborgh, schildersbedrijf  Noom en installatiebedrijf  Bevelander) en hun leraar aan de slag met de restauratie van het tramhuisje.
De leerlingen gaan 1 x per week naar Tholen voor de werkzaamheden.
Week 1 en 2 stonden in het teken van het schoonmaken van het object. Met een hogedrukreiniger werd er de algen van de muren verwijderd.
De volgende 3 weken stonden in het teken van het afkrabben van de verflagen,  zo ontdekte  men ook de eerste originele verflaag. Er waren in der loop van jaren al verschillende lagen (kleuren) overheen gegaan.
In week 6 en7 werd er gestart met het uitkappen van de versleten voegen en hier en daar terug metselen van losse stenen. Ook werd er in deze week aan aantal balken verstevigd omdat er balkkoppen verrot waren.
In week 8 en 9 werd  er in het tramhuisje een houten plafond aangebracht en werd er gestart met het opnieuw invoegen van het metselwerk.
In week 10 werd er een nieuwe boeiboord aangebracht ( oude was niet meer te herstellen) en om het waterdicht te maken is er een nieuwe dakbedekking opgegaan.
Later wordt het houtwerk nog geschilderd en kan het tramhuisje er weer een poos tegen.
De leerlingen zijn trots op hun afgeleverd werk. Ze hebben er veel van kunnen opsteken. Ze hebben vooral ook geleerd om niet zomaar iets te vervangen voor iets nieuws en hoe zoveel mogelijk de oude materialen te gebruiken, dat  zo de originele staat van het object  behoudt.

Get a quote

If you want to get a free quote without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.