Tussen verleden en vakmanschap: THR-leerlingen op ontdekking in Amsterdam

Onlangs dompelden tweedejaarsstudenten van de opleiding Technicus Hout en Restauratie (BBL en BOL) zich onder in de rijke geschiedenis van de Amsterdamse binnenstad. Zij bezochten de bijzondere panden Haarlemmer Houttuinen 17 en 19—twee rijksmonumenten met een houten hart, vol verhalen over vakmanschap, aanpassingen en behoud.

Begeleid door experts kregen de studenten een uniek kijkje achter de gevels van deze historische panden. Wat op het eerste gezicht ‘gewoon’ oude huizen lijken, blijken bij nadere inspectie monumenten van nationale waarde met een uitzonderlijke bouwgeschiedenis. Zo dateert het achterhuis van beide panden uit de zeventiende eeuw, toen deze nog dienden als woonhuis bij een houttuin—een opslagplaats voor hout, midden in de stad.

Wat dit bezoek extra bijzonder maakte, is de zeldzame houten gevel van nummer 19. Volgens Monumenten en Archeologie is dit houtskelet met beplanking een unicum binnen de Amsterdamse binnenstad. Ook de houten scheidingswand tussen nummer 17 en 19 trok veel aandacht, net als de vele aanpassingen die deze panden in de loop der eeuwen hebben ondergaan: van houtloods tot garage, van werkplaats tot woning.

De restauratie van deze monumentale panden is in handen van Kneppers, een gerenommeerd bedrijf dat bekendstaat om zijn ambachtelijke precisie en liefde voor historische bouwkunst. Hun vakmensen gaven de studenten een inkijkje in het restauratieproces: van het zorgvuldig documenteren van de originele constructies tot het herstellen met traditionele technieken en materialen. Voor de studenten was het interessant en tof om te zien hoe ervaren restaurateurs te werk gaan—en vooral hoe belangrijk kennis, geduld en vakmanschap zijn in dit werk.

Voor de toekomstige restaurateurs was dit bezoek een hele leuke ervaring. Niet alleen omdat ze de geschiedenis konden aanraken, maar ook omdat ze het ambacht van dichtbij zagen. Het bracht hun opleiding tot leven en gaf een helder beeld van wat er allemaal komt kijken bij het restaureren van erfgoed: techniek, interpretatie, keuzes maken, en bovenal: liefde voor het vak.

Get a quote

If you want to get a free quote without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.