Werken als restaurateur
Dit heb jij nodig om aan de slag te gaan in het restauratievak
Elke dag is anders. In de restauratie kom je vaak onverwachte problemen tegen die ter plaatse opgelost moeten worden. Er bestaan geen standaardoplossingen. Samen met je leermeester werk je aan het herstel en onderhoud van oude gebouwen waarbij een beroep wordt gedaan op je inventiviteit om een bijdrage aan het herstel te leveren.
Niets is In de restauratie hetzelfde. Het is afwisselend werk in bijzondere en monumentale gebouwen zoals kastelen, boerderijen, fabrieken en kerken. Maar ook in woonhuizen of openbare gebouwen. Je werkt met oude en bijzondere materialen en leert speciale restauratietechnieken. Er is veel vakmanschap voor nodig. Je leert speciale restauratievaardigheden en krijgt gevoel en belangstelling voor het restauratieambacht.
In de restauratieopleiding leer je het nodige over bouwstijlen, bouwmethoden, materialen en constructies uit het verleden, maar ook uit het heden. Je hebt veel eer van je werk en je krijgt er veel waardering voor. Je kan trots zijn op je werk en je levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van het cultureel erfgoed in Nederland. Je leert een ‘echt’ vak in de praktijk, op de steiger, door het te dóen. Je werkt met je handen en maakt dingen. Het is een veelzijdig vak met veel nauwkeurig (hand)werk.
Spreekt dit je aan? Wil je leren met je handen? Dan is werk in de restauratiesector iets voor jou!
Hoe word ik vakman/-vrouw?
-
1
Zorg voor een start kwalificatie voor het MBO
Volg een entree opleiding (BBL 1), VMBO, Mavo, Havo etc
-
2
Volg een allround opleiding in jouw vakgebied
Kies een vakgebied en behaal je MBO binnen het vakgebied.
-
3
Het restauratievak leren in de praktijk
Het is nu tijd om door te leren in de praktijk. ROP verbindt je aan een restauratieproject naar keuze. Neem hiervoor contact op met de ROP-coördinator uit jouw regio.
Restauratieopleidingen
Tijdens een restauratieopleiding maak je kennis met het vak in de praktijk door het zelf te doen. Een leermeester laat je de kneepjes van het vak zien. Bij een restauratieopleiding leer je met je handen.
Restauratieopleidingen worden aangeboden in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) in het middelbaar beroepsonderwijs.
Technicus Hout en Restauratie (BOL/niveau 3)
Werk jij graag met hout en wil je meer dan alleen timmeren? Spreekt het restaureren van oude gebouwen je aan. Wil je alles weten over houtsoorten, houtverbindingen en historische houtconstructies? Wil je worden uitgedaagd om met oude en nieuwe technieken en computergestuurde machines te werken?
Dan is de nieuwe opleiding Technicus Hout en Restauratie misschien iets voor jou. De wereld van het hout kom je overal tegen. Als Technicus Hout en Restauratie word je ‘hout breed’ opgeleid.
Na deze opleiding ben je een volwaardig vakman. Echt alles wat met hout te maken heeft, komt aan bod. Je gaat aan de slag met verschillende houtsoorten, bijzondere houtverbindingen zoals zwaluwstaarten, maar ook met bijzondere houtconstructies.
Je gaat werken met historische bouwmaterialen zoals deuren, ramen en gebinten, maar ook met meubels en onderdelen van interieurs. Daarbij maak je gebruik van de modernste computergestuurde machines en leer je de nieuwste houtbewerkingstechnieken. Het restaureren van historisch timmerwerk is ook een belangrijk onderdeel. Voor het onderhoud en restaureren van historische gebouwen heb je specifieke kennis nodig en moet je bijzondere vaardigheden beheersen.
Het mooie van deze opleiding is dat ambacht, innovatie en creativiteit bij elkaar komen. De nadruk ligt vooral op praktische scholing. Op deze manier kan het bijna niet anders dan dat je passie voor het vak ontwikkelt.
Toelatingseisen
- een diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg;
- of een mbo-diploma Timmerman niveau 2 (de opleiding duurt dan geen 3, maar 2 jaar);
- of een gelijkwaardig diploma.
Duur van de opleiding
De opleiding duurt 2 of 3 jaar (afhankelijk van je vooropleiding)
Theorie en praktijk
Je volgt een dag theorie en krijgt een dag praktijkinstructie. Daarnaast loop je gemiddeld drie dagen stage in de week. Je kunt de opleiding volgen bij:
- ROC van Twente, locatie Gieterij in Hengelo. De praktijk wordt dan gegeven bij het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht in Hengelo
- Regio College Zaandam. De praktijk wordt dan gegeven bij Bouwmensen KZW in Zaandam.
- Graafschap College Doetinchem. De praktijk wordt dan gegeven bij het Gelders Restauratie Centrum in Arnhem
Vakkenpakket
Loopbaan en Burgerschap (LB) • Nederlands • Rekenen • Vaktechnische vakken.
Kosten van de opleiding
Wettelijk lesgeld: € 1.239,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent, moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent, hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 600,- voor de hele opleiding.
Na de opleiding
Je kunt gaan werken, maar doorstuderen kan ook. De opleiding Specialist Restauratie Timmerwerk (niveau 4) is een prima vervolg. Ook andere vervolgopleidingen zijn mogelijk.
Deze opleiding wordt maar op enkele locaties gegeven. Neem contact op met de coördinator uit jouw regio om te kijken naar de mogelijkheden.
Naast de opleiding THR is er ook de mogelijkheid om het keuzedeel Basis restauratiewerk timmeren of metselen te volgen tijdens de allround opleiding timmeren of metselen. Kijk voor meer info bij “timmerman worden” of “metselaar worden”.
Restauratietrainingen
Er bestaat ook de mogelijkheid om restauratietrainingen te volgen om daarmee je kennis te verdiepen of actueel te houden. Onder andere bij RIBO kun je hiervoor terecht. Zie verder: https://www.ribo.nl/trainingen-overzicht/
Lees meer over…
Klaar voor een carrière in het restauratievak?
Heb je de basisopleiding op niveau 2 gehaald en wil je starten binnen het restauratievak? Neem contact op met ROP-coördinator uit jouw regio en hij of zij helpt jou verder met het vinden van een opleidingsplek in de regio.