Onlangs brachten we met een groep vmbo-leerlingen van praktijkschool De Brug een bezoek aan molen De Paauw, een van de mooiste en meest iconische molens in de regio. De leerlingen leerden alles over de geschiedenis van de molen, de traditionele technieken die nog steeds worden gebruikt, en natuurlijk over de bouw van de molen. Er werd gesproken over de vele houtsoorten die voor verschillende doeleinden zijn gebruikt, maar ook over de manier waarop het hout is bewerkt en de grote rol die dit speelt in het functioneren van de molen.
In de loop van zijn geschiedenis heeft de molen vele eigenaren gehad, waaronder beroemde Zaanse ondernemers. Deze dubbele oliemolen was bijzonder vanwege zijn mechaniek met een dubbel slagwerk voor de olieproductie. Met ploegendiensten die dag en nacht draaiden, was de molen altijd in bedrijf wanneer de wind gunstig was. De geproduceerde olie werd gebruikt voor verlichting, verf en veevoer in de vorm van oliekoeken.
Molen de Paauw is nu een hennepmolen. Aangezien De Paauw geen productiemolen is, zal de hoeveelheid vezels die tijdens onderzoek maar ook tijdens demonstaties voor bezoekers verkrijgen beperkt zijn. Deze vezels gaan naar het Weverhuis op de Zaanse Schans voor verdere bewerking. Het vezelafval gaat naar De Schoolmeester om tot papier verwerkt te worden.