Tombetoren

Project

Tombetoren

Locatie

Leersum

Regio

Mid West

Projectomschrijving

In 1818 werd de bouw van de Tombetoren in Leersum voltooid. De graftombe is in opdracht van Cornelis Jan van Nellesteijn gebouwd. Deze uitzichttoren in neoclassicistische stijl staat op het hoogste punt van de Donderberg (36 m). Aan de voet van de toren is de grafkelder van de familie Nellesteijn te vinden. In 1917 werd het laatste familielid bijgezet en daarna werd de ingang van de tombe dichtgemetseld. De graftombe is 14 meter hoog en geeft prachtig uitzicht over de omgeving.

Restauratiewerkzaamheden
De toren is beschadigd geraakt door verkeerde afwatering in het verleden. Hierdoor is schade in het stucwerk ontstaan ten gevolge van uittredende zouten die in het metselwerk opgeslagen zijn. Bouwbedrijf Legemaat van Elst heeft de afgelopen maanden verschillende restauratiewerkzaamheden uitgevoerd aan de toren. Er zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de polyester bekleding, het houtwerk, de koperen kap en aan het natuursteen. Veel tijd ging zitten in het herstel van het zandsteen. De trigliefen onder de Timpanen bleken bevestigd te zijn met stalen doken. Deze doken waren aan het roesten met als gevolg scheurvorming en schade aan het zandsteen. In totaal zijn 9 trigliefen verwijderd en vervangen.

Bouwbedrijf Legemaat van Elst
Al sinds 1921 realiseert Legemaat van Elst uiteenlopende bouw- en restauratieprojecten van topkwaliteit. Restauratie vraagt om kennis van authentieke bouwtechnieken en gevoel voor historische bouwstijlen. Monumentale panden blijven dankzij Legemaat van Elst behouden in originele staat. Bouwkundige elementen en verfraaiingen die vervangen moeten worden, maakt het bedrijf in de eigen werkplaats exact na. Sinds januari 2020 is Legemaat van Elst ERB gecertificeerd. Het ERB-certificaat staat garant voor degelijke kennis en jarenlange ervaring op het gebied van monumentale restauraties.

Legemaat van Elst:

Complete verzorging van uw nieuwbouw, verbouwing, restauratie of onderhoud.

Tombetoren Leersum

Gerelateerd

Matthijs (27) ontdekt het restauratievak bij Holleman Santpoort

Ouderkerk a/d Amstel

Restauratie Bruinenburgersluis

Bruinenburgersluis

Eendrachtsmolen

Zevenhuizen

Hoe word jij vakman/-vrouw?

Bekijk het stappenplan