Matthijs (27) ontdekt het restauratievak bij Holleman Santpoort

Project

Gezellenhuis

Locatie

Ouderkerk a/d Amstel

Regio

Mid West

Matthijs (27) ontdekt het restauratievak bij Holleman Santpoort

De 27-jarige Matthijs Deurlo volgt de opleiding Timmeren niveau 2 bij Bouwmensen Midden-Holland. Het restauratievak was Matthijs nog nieuw, maar het bevalt hem zeer goed. Het is compleet anders dan de nieuwbouw en voor hem is dat maar goed ook. Op dit moment werkt hij op een prachtige locatie in Ouderkerk a/d Amstel mee aan de restauratie van het voormalig Gezellenhuis.

De diversiteit van restauratie

Matthijs werkt graag met zijn handen en heeft daarom voor de opleiding Timmeren gekozen. Na het behalen van zijn niveau 2 diploma wil hij graag door voor zijn niveau 3 diploma. Over restauratie wist Matthijs nog niets voordat hij aan de slag ging bij Holleman Santpoort. Hij wil graag door in de restauratie, maar waar ligt dat nou aan? Matthijs: ‘Het werk dat ik doe is heel divers en ik leer er heel veel van. Je bent altijd aan het werk met oude gebouwen en daar kom je interessante dingen tegen die een geschiedenis hebben. Met nieuwbouw heb je dat helemaal niet.’

Matthijs werkt samen met zijn collega’s van Holleman Santpoort aan de restauratie van het Gezellenhuis. Hierbij wordt naast het restaureren ook aandacht besteed aan de verduurzaming van het gebouw. Er komen zonnepanelen, een warmtepomp en er moet worden voldaan aan isolatiewaarden. Naast thermische eisen wordt er ook voldaan aan de strenge geluidsisolerende eisen. In het hele pand is er terug te zien dat er met veel aandacht en zorg is gewerkt om de bestaande details te handhaven en tot hun recht te laten komen.

Het Gezellenhuis als bierbrouwerij en B&B

De bouw van het Gezellenhuis is gestart in 1902 voor de R.K. jongelingsvereniging Sint Aloysius. Het gebouw gaf onderdak voor verenigingsactiviteiten van de vereniging. Zo was er een toneel, een kegelbaan en een bibliotheek. In de tweede helft van de 20e eeuw nam de Duitse kapelaan Adolph Kolping het initiatief om katholieke gezellen (handwerkslieden) op te leiden.

Het Gezellenhuis stond er jarenlang troosteloos bij. Gelukkig wordt er nu hard gewerkt aan de restauratie met het doel om van het Gezellenhuis weer een échte ontmoetingsplek te maken. Er komen een brouwerij en een brouwcafé, waar speciaalbieren te proeven zijn. Ook komt er een keuken en krijgt het houten achterhuis een restaurantfunctie. Daarnaast wordt het podium hersteld voor culturele activiteiten. In het voorhuis komt een B&B. Als alles volgens plan verloopt, gaat het nieuwe Gezellenhuis in het voorjaar van 2024 open.

Restauratiebedrijf Holleman Santpoort

Holleman Santpoort staat bekend als een échte restauratiespecialist. Of het nu gaat om monumenten, kastelen, herenhuizen of boerderijen, elk heeft zijn specifieke unieke bouwstijl en behoeft zijn eigen aandacht. Dit gebeurt met respect, passie en vakmanschap.

Dit vakmanschap en het werkproces is vastgelegd in het ERB-certificaat van het bedrijf en daarnaast zijn zij lid van de Vakgroep Restauratie. Dankzij de ambachtelijke instelling, vakmanschap en oog voor detail wordt Holleman Santpoort vaak betrokken bij restauratiewerken met betrekking tot het behoud van ons culturele erfgoed.

Bronnen:

Gemeente Ouder-Amstel
Holleman Santpoort
Monumenten.nl
Historisch Amstelland

Holleman Santpoort

Geeft het verleden een toekomst, geef de toekomst een verleden!

Gezellenhuis

Gerelateerd

Restauratie Bruinenburgersluis

Bruinenburgersluis

Eendrachtsmolen

Zevenhuizen

Erfgoedrestauratie in het Slotkwartier

Egmond aan den Hoef

Hoe word jij vakman/-vrouw?

Bekijk het stappenplan