Fort Honswijk

Project

Fort Honswijk

Locatie

Schalkwijk

Regio

Mid West

Projectomschrijving

Ver weg van de drukte, middenin het Hollandse waterlandschap, diep verscholen in de natuur duiken ze plots voor je op als je een polderweggetje inslaat: de forten van De Hollandse Waterlinies. Robuuste locaties in een lint tussen Edam en de Biesbosch, verbonden door wandel-, fiets- en vaarroutes die een gemeenschappelijk verleden hebben. Natuur, cultuur en geschiedenis, voor iedereen nabij. Met elkaar vertellen ze een oer-Hollands verhaal over verdediging met water als bondgenoot. Een verhaal dat goed bewaard is gebleven en dat je steeds weer op een eigen manier kunt ontdekken en beleven. Een van de locaties is Fort Honswijk

Fort Honswijk
Fort Honswijk (gebouwd tussen 1841 en 1848) is de oudste en grootste van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is van een bijzondere architectonische schoonheid. Fort Honswijk moest de vijand de doortocht over de Lekdijk verhinderen en om in samenwerking met het aan de andere zijde van de rivier gelegen Fort Everdingen de Lek af te grendelen. Sinds 26 oktober 2016 is de gemeente Houten eigenaar van Fort Honswijk.

Restauratie door Legemaat van Elst
De rijksmonumentale gebouwen op het terrein van Fort Honswijk zijn ongeveer 150 jaar oud. De bomvrije geschuttoren is zelfs al ongeveer 175 jaar oud. Deze gebouwen moesten dringend worden opgeknapt. In maart 2020 is een rijkssubsidie ontvangen om de gebouwen te restaureren. Bouwbedrijf Legemaat van Elst uit Woudenberg heeft de restauratie van de gevels van het Dion uitgevoerd. Tijdens de restauratie werden kapotte stenen en slechte voegen vervangen, werden ramen, deuren en luiken hersteld en vonden er nog meer werkzaamheden plaats, allemaal bedoeld om de gebouwen weer een duurzame toekomst te geven.

Over Legemaat van Elst
Al sinds 1921 realiseert Legemaat van Elst uiteenlopende bouw- en restauratieprojecten van topkwaliteit. Het geheim van een geslaagd project zit in goed overleg, werken volgens afspraak, de juiste materiaalkeuze én deskundige vakmensen. Om welk type project het ook gaat, het gerenommeerde bouwbedrijf verzorgt het complete traject voor zijn klanten: van de eerste ideeën tot de oplevering.

Legemaat van Elst

Complete verzorging van uw nieuwbouw, verbouwing, restauratie of onderhoud.

Ford Honswijk

Gerelateerd

Matthijs (27) ontdekt het restauratievak bij Holleman Santpoort

Ouderkerk a/d Amstel

Restauratie Bruinenburgersluis

Bruinenburgersluis

Eendrachtsmolen

Zevenhuizen

Hoe word jij vakman/-vrouw?

Bekijk het stappenplan