Erfgoedrestauratie in het Slotkwartier

Project

Slotkwartier

Locatie

Egmond aan den Hoef

Regio

Mid West

Erfgoedrestauratie in het Slotkwartier: Leerling-Restauratietimmerman van Pronk Bouw helpt bij de transformatie van historische panden

In het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef stond ooit de grootste burcht van Holland: het stamslot van de Heren (later Graven) van Egmont. Er staan 6 rijksmonumenten in het Slotkwartier. Twee van de rijksmonumenten zijn bouwkundig in slechte staat en daarom worden zij momenteel grondig gerestaureerd. Pronk Bouw is in maart 2023 gestart met de restauratiewerkzaamheden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden rond maart 2024 afgerond. Op het project werken o.a. twee leerlingen die de opleiding tot timmerman volgen bij Espeq. Barry Groenland (19) is bezig met het behalen van zijn niveau 3 diploma en vertelt over het project en over zijn loopbaan als leerling-restauratietimmerman.

Van nieuwbouw naar restauratie
Barry Groenland heeft zijn vmbo-diploma behaald in Schagen en na het volgen van een keuzedeel in de bouw, koos hij voor een carrière in deze sector. Bij Pronk Bouw heeft hij het erg naar zijn zin en is hij nu betrokken bij een restauratieproject, nadat hij eerder ervaring heeft opgedaan in nieuwbouwprojecten. Hij deelt zijn ervaring met het grote contrast tussen restauratie en nieuwbouw: “Alles hier is heel oud, dus je moet alles met grote zorg en precisie benaderen.” De huidige taken van het team omvatten voornamelijk het verduurzamen van het hele pand en het uitvoeren van dakwerkzaamheden. Daarnaast zijn er restauratiemetselaars aan het werk die beschadigd metselwerk vervangen. Dit gebeurt nadat de architect bepaalde punten in de muren heeft aangewezen die moeten worden verwijderd en opnieuw gemetseld, vooral omdat sommige stenen meer dan 100 jaar oud zijn en sterk zijn aangetast. Het restauratieproject geeft Barry de mogelijkheid om veel te leren over de specifieke werkwijze van restauratie timmerlieden. Met betrekking tot zijn toekomstige plannen heeft Barry de ambitie om door te leren en uiteindelijk een leidinggevende functie te bekleden, bijvoorbeeld als uitvoerder.

Toekomst van Hoeve Overslot (onderdeel Slotkwartier)
In Hoeve Overslot zal een podium voor kleinkunst blijven bestaan. Het pand zal van binnen worden verduurzaamd, gerestaureerd, voorzien van geluidsisolatie en beter geklimatiseerd. Zo kan het in de toekomst duurzaam worden gebruikt als podium voor kleinkunst.

Brouwerij Egmond wil de hoeve exploiteren in combinatie met hun brouwerijlocatie. Ze willen het pand inrichten als een historisch proeflokaal waar biologische maaltijden worden geserveerd. Ze willen ook samenwerken met lokale ondernemers en initiatieven. Er is een uitgebreid plan voor de tuininrichting met een terras, belevingstuin en de verbouw van grondstoffen voor het brouwproces, met aandacht voor natuur inclusieve teelt. Bovendien hebben omwonenden meegedacht over het beheer, en is er nagedacht over samenwerking met mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan.

Over Pronk Bouw
Pronk Restauratie BV (onderdeel van Pronk Bouw) is een erkend restauratiebedrijf. Halverwege de jaren 90 kreeg het bouwkundige restauratiewerk meer en vaste omvang. In 2002 sloot het bedrijf zich aan bij de Vakgroep Restauratie. Het bedrijf uit Warmenhuizen staat bekend om het bouwen met aandacht, wat hen een zorgvuldige partner maakt. Het team bestaat uit vakkundige ambachtslieden, wat duidelijk te zien is aan de projecten die worden uitgevoerd.

Als familiebedrijf, nu geleid door drie broers van de derde generatie, is Pronk Bouw een betrouwbaar adres voor vakmanschap en kwaliteit. De specialisaties van het bedrijf omvatten (ver)bouwen, restaureren en leidekken. Of het nu gaat om woonhuizen, bedrijfsgebouwen, winkels, kantoren, klassieke restauraties, meerjarig monumentenonderhoud, herbestemming of transformatie van monumentale gebouwen, kerken en andere objecten, Pronk Bouw staat klaar om te bouwen en te verbouwen. Ook zijn ze bedreven in het leidekken van monumentale gebouwen, kerken, woonhuizen en bedrijfspanden. Dit gebeurt met verschillende technieken, zoals maasdekking, rijndekking of oud-duitse dekking, inclusief bijbehorende lood-, koper- en zinkwerken.

Ongeacht of het project zich bevindt in het dorp, landelijk gebied of stedelijk gebied, modern of traditioneel, eenvoudig of complex, maakt Pronk Bouw het verschil waar vakmanschap en een goede organisatie van essentieel belang zijn.

Opdrachtgever is: Gemeente Bergen NH
Adviseur: BOEi https://www.boei.nl/ (contactpersoon J. Holtrust-Westerbeek)

Pronk Bouw

Aandacht voor ambacht.

Slotkwartier

Gerelateerd

Matthijs (27) ontdekt het restauratievak bij Holleman Santpoort

Ouderkerk a/d Amstel

Restauratie Bruinenburgersluis

Bruinenburgersluis

Eendrachtsmolen

Zevenhuizen

Hoe word jij vakman/-vrouw?

Bekijk het stappenplan