Leerlingbegeleiders op bezoek bij restauratieproject in Haarlem

Vorige week organiseerde ROP een uitje voor leerlingbegeleiders van de coöperatieve vereniging van bouw- en infra-opleidingsbedrijven in Noord-Holland. Het programma begon met een lunch, gevolgd door een bezoek aan een bijzonder restauratieproject in Haarlem. Hier konden we een kijkje nemen bij de restauratie van de Bakenessertoren, uitgevoerd door restauratiebedrijf Holleman Santpoort.

De Bakenessertoren, een historisch monument, ondergaat momenteel een uitgebreide restauratie. Dit project is niet alleen noodzakelijk omdat de toren in verval is geraakt, maar ook omdat hij een veiligheidsrisico vormt. “Het natuursteen erodeert en valt naar beneden in de nabije omgeving. Dit veroorzaakt veel onrust onder de omwonenden,” verklaart de gemeente Haarlem hun bereidheid om meer dan een miljoen euro te investeren in de restauratie.

De werkzaamheden omvatten niet alleen het herstel van het natuursteen, maar ook metselwerk, schilderwerk, versteviging van metaalwerk, de installatie van led-verlichting en een opknapbeurt voor de klokken. “Het resultaat zal zijn dat de Bakenessertoren weer voldoet aan de veiligheidseisen en overige bouwkundige eisen die verwacht mogen worden bij een monumentaal pand,” aldus de gemeente. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met de investering, die ervoor moet zorgen dat de toren tot tenminste 2038 vrij blijft van verdere grote herstelwerkzaamheden.

Tijdens ons bezoek bespraken we ook informatie over een nieuwe opleiding: de THR BBL niveau 3, die in september van start gaat. Deze opleiding biedt een uitstekende kans voor studenten die zich willen specialiseren in restauratie en vier dagen per week willen werken bij een restauratiebedrijf. Verdere details over deze nieuwe opleiding worden binnenkort gedeeld. Wil je nu al meer informatie? Neem dan contact op met Jamie Looy, de ROP-coördinator voor Noord-Holland.

Bronnen:

Get a quote

If you want to get a free quote without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.