In 2007 is het Fonds Erfgoedparels, ook bekend als het Parelfonds, ingesteld door Provinciale Staten. Doel is om bij te dragen aan de restauratie van rijksmonumenten binnen de provincie die geen woonhuis zijn. Sinds 2008 is er voor ruim 47 miljoen euro aan subsidie verstrekt aan 144 projecten voor restauraties in de categorieën: historische buitenplaatsen, kerken en industrieel erfgoed.
Bezoek aan een Erfgoedparel
Eén van deze Erfgoedparels is de directievilla van de Utrechtse Cereolfabriek. De voormalige Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol uit 1908 van architect G. Ebbers, ligt aan het Merwedekanaal in Utrecht. Uit lijnzaad werd olie gewonnen met veekoeken als restproduct. Later maakte het lijnzaad plaats voor soja. Het complex bestond uit een directeurswoning, een fabrieksgebouw met schoorsteen en twee pakhuizen. De fabriek werd in 2001 een Rijksmonument en een jaar later werd de fabriek uitgekocht door de gemeente vanwege stankoverlast, geluidsoverlast en explosiegevaar. Vanuit het Fonds Erfgoedparels is in 2011 bijgedragen aan de restauratie van het fabrieksgebouw. Nu is de restauratie van de directeurswoning aan de beurt. Het monumentale gebouw wordt aan de binnen- en buitenkant gerestaureerd. Een aantal historische onderdelen die in het verleden zijn verwijderd, keren terug.
Deze restauratie wordt uitgevoerd door Burgy. Burgy Bouwbedrijf is sinds 1997 gecertificeerd als Erkend Restauratie Bouwbedrijf en lid van de Vakgroep Restauratie. Bij Burgy zijn 20 praktijkbegeleiders/leermeesters (allen door SBB erkend) werkzaam. Gemiddeld heeft Burgy 25 BBL leerlingen en een aantal stagiaires. Burgy Bouwbedrijf is al ruim 50 jaar werkzaam in de restauratie en neemt in de restauratiemarkt in de Randstad een vooraanstaande plaats in. Ons bedrijf is uitgegroeid tot een groot, modern opererend bouwbedrijf, met werknemers, die elke dag hun werk uitoefenen met trots voor hun vak en hun restauratieprojecten.
Onlangs heeft ROP Utrecht een excursie georganiseerd voor VMBO leerlingen. De potentiële restauratie leerlingen kregen een rondleiding op en in de villa en er werd van alles verteld over de geschiedenis van het pand, maar natuurlijk ook over de plannen voor de toekomst van deze prachtige monumentale Erfgoedparel.