Excursie leerlingen MBO uit Leiden

Excursie leerlingen MBO uit Leiden naar Santos Rotterdam en Restauratiewerkplaats Schiedam

Uitgenodigd door ROP Zuid West, regio Zuid-Holland is samen met het team van MBO Rijnland, locatie Bouwmensen Leiden, een excursie georganiseerd voor de nieuwe leerlingen die dit jaar aan hun opleiding Timmeren Niveau 1 gaan beginnen. Op 12 oktober 2023 zijn de leerlingen eerst naar Santos in Rotterdam geweest, dit is een ROP opleidingsproject van Burgy Bouw uit Leiden. Daarna door naar de loods locatie Oude Glasfabriek van Restauratiewerkplaats Schiedam waar de wieken en onderdelen van molen De Valk uit Berkel en Rodenrijs door een allround leerling (onder toezicht) nieuw worden gemaakt. Molen De Valk is in particuliere handen en aangemerkt als een restauratieopleidingsproject.

Met een touringcar zijn de 35 leerlingen naar het restauratieproject van Burgy Bouw in Rotterdam gegaan. Het gebouw Santos is een oud pakhuis voor Braziliaanse koffie uit 1901. Het wordt casco gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming als het Nederlands Fotomuseum. Op het dak worden twee extra verdiepingen gebouwd voor vergader- en kantoorruimtes, een bar en 16 shortstay appartementen. Burgy Bouw (en Burgy Vakschool) is een erkend leerbedrijf en heeft meerdere leermeester en leerlingen op dit werk. De leerlingen worden in twee groepen verdeeld en krijgen een uitgebreide rondleiding en uitleg over het project en de werkzaamheden.

In de middag gaan de leerlingen naar de tweede locatie. Hier worden ze eerst getrakteerd op een kleine lunch, een patatje met een snack en wat te drinken. Dit gaat er wel in na zo´n dagje bouwplaats. Vanwege het slechte weer zijn vandaag ook de andere medewerkers en leerlingen van de restauratiewerkplaats aanwezig, nat geregend en enthousiast vertellen zij over hun vak en werk.

In de loods op de oude glasfabriek terrein in Schiedam zijn de mannen van Restauratiewerkplaats Schiedam bezig met herstellen en schilderwerk van meerdere restauraties. Voornamelijk molens. Eén van hun niveau 3 leerlingen is onder toezicht bezig aan zijn eerste opdracht om zelf de wieken van molen De Valk “nieuw” te maken. Hij vertelt aan de groep waar hij mee bezig is en hoe zo iets tot stand komt. Restauratiewerkplaats Schiedam heeft diverse leermeesters en leerlingen in dienst. Eén van de leerlingen is dit jaar gestart aan de nieuwe THR-opleiding in Zaandam. Zowel leermeesters als de leerling zijn zeer enthousiast over deze opleiding en de aangeboden lesstof van deze 3-jarige opleiding.

Get a quote

If you want to get a free quote without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.