Werken als restaurateur

Dit heb jij nodig om aan de slag te gaan in het restauratievak

Elke dag is anders. In de restauratie kom je vaak onverwachte problemen tegen die ter plaatse opgelost moeten worden. Er bestaan geen standaardoplossingen. Samen met je leermeester werk je aan het herstel en onderhoud van oude gebouwen waarbij een beroep wordt gedaan op je inventiviteit om een bijdrage aan het herstel te leveren.

Niets is hetzelfde in de restauratie. Het is afwisselend werk in bijzondere en monumentale gebouwen zoals kastelen, boerderijen, fabrieken en kerken, maar ook in woonhuizen en openbare gebouwen. Je werkt met oude en bijzondere materialen en leert speciale restauratietechnieken. Het vereist veel vakmanschap. Je ontwikkelt specifieke restauratievaardigheden en krijgt gevoel en belangstelling voor het restauratieambacht.

Tijdens de restauratieopleiding leer je alles over bouwstijlen, bouwmethoden, materialen en constructies uit zowel het verleden als het heden. Je werk levert veel eer en waardering op. Je kunt trots zijn op je werk en je levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van het cultureel erfgoed in Nederland. Je leert een echt vak in de praktijk, op de steiger, door het gewoon te dóen. Je werkt met je handen en creëert iets tastbaars. Het is een veelzijdig vak met veel nauwkeurig (hand)werk.

Spreekt dit je aan? Wil je leren met je handen werken? Dan is een carrière in de restauratiesector iets voor jou! 

Klaar voor een carrière in het restauratievak?

Heb je de basisopleiding op niveau 2 gehaald en wil je starten binnen het restauratievak? Neem contact op met ROP-coördinator uit jouw regio en hij of zij helpt jou verder met het vinden van een opleidingsplek in de regio.

Neem contact op