4 leerlingen brengen bezoek aan NH Kerk Charlois

Het gebouw van de Oude Kerk in Charlois is relatief jong, maar staat op de plaats van een veel oudere kerk. De huidige kerkzaal dateert van 1868. De toren is veel ouder, die kwam in 1660 gereed. De Hervormde Wijkgemeente Charlois van de Protestantse Kerk in Nederland maakt gebruik van het godshuis.

Bezoek aan het restauratieproject

Op 20 februari 2023 heeft het bouwteam van het restauratieproject NH Kerk Charlois een excursie georganiseerd voor de examenklas, niveau 4 leerlingen VMBO Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) van De Swaef beroepencollege, driestarwartburgschool uit Rotterdam. Uiteindelijk hebben 6 leerlingen, Jesse, Berend, Sofieke, Martin, Joriam en Dion, VMBO Kader en GL met hun mentor de heer Rien Troost onder het genot van en drankje en een hapje uitleg gekregen over het vak van restaureren en wat het allemaal inhoud als je een monument (moet) gaat restaureren. 

De adviseur van de kerk is De steunbeer architecten en Pieter van Traa verteld hoe een restauratie wordt aangepakt. Er moet eerst een restauratieplan worden gemaakt. En hiervoor moet heel goed worden uitgezocht wat er precies mankeert en hoe dit het beste kan worden hersteld. Bij deze restauratie is eerst 1 raam als proefproject aangepakt voordat de uiteindelijk de kosten goed in beeld kunnen worden gebracht. Uiteindelijk wordt er een aanbieding prijs gevraagd aan een uitgekozen bedrijf die de werkzaamheden gaat uitvoeren. 

Uiteindelijk is de opdracht uitgevoerd door een samenwerking van twee restauratiebedrijven. Voor het bouwkundige werk is Hulshof bouw en voor het glas-en schilderwerk is Admiraalschilders verantwoordelijk. De heer Albert Brandemann van Admiraalschilders uit Noordwijk heeft aan de leerlingen uitgelegd wat de werkzaamheden in de kerk zijn en hoe deze worden uitgevoerd. En welke problemen zij hebben gevonden en het belangrijkste hoe deze aan te pakken en op te lossen. We hebben met een rondgang in de kerk en op de steiger uitleg gekregen over de werkzaamheden en specifieke onderdelen van de kerkvensters met name van het glas in lood. De leerlingen mochten met een stuk glas en loodstrippen zelf een stukje glas in lood maken.

Provincie Zuid-Holland heeft als doelstelling om jongeren de kans te geven om het vak van restaureren te leren en om kennis over te dragen met de beschikbaar gestelde subsidiegelden, wat door ROP van harte onderschreven wordt. De restauratie van de vensters NH kerk Charlois is een ROP restauratieproject en in kader van de vervolgopleiding in het MBO (BBL) heeft de heer Jacko van Baalen uitgelegd wat de mogelijkheden en keuze hierin zijn. 

Get a quote

If you want to get a free quote without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.