rop-nederland.nl

U bevindt zich hier: Home Projecten Jozefkerk, Enschede
  • ROP
  • ROP
  • ROP
  • ROP

Jozefkerk, Enschede

Ref : 2013-04

Adres :

Oldenzaalsestraat 115
7514DP Enschede
Regio Oost
Aannemer Bouwbedrijf Löwik, Almelo
Aantal leerlingen 3
Architect Boerman Kreek Architecten, Steenderen
Opdrachtgever Stichting Vrienden van de Jozefkerk, Enschede

 

De kerk dateert uit 1894/95 en is gebouwd naar een ontwerp van Jos Cuijpers. De karakteristiek van het gebouw is klassiek neo-gotisch te noemen. Een robuuste toren met een lang schip. Die ruimte is door zes paar pilaren in 7 vakken ofwel traveën verdeeld. Het middenschip wordt aan beide zijden geflankeerd door een zijbeuk. De gewelven boven het middenschip zijn veel hoger en zo ook de muren die ver boven de zijbeuken zijn doorgetrokken. Deze verhoogde zijwanden bevatten ook vensters en vormen zo een zgn lichtbeuk. Dit is kenmerkend voor de zgn basilicale kerkenbouw. Om het gewicht van die bovenmuren en dat van de stenen gewelven naar de buitenmuren van de zijbeuken te kunnen afleiden zijn de in Noord-Frankrijk bij gotische kathedralen gebruikelijke luchtbogen en steunberen ook bij deze Jozefkerk toegepast.
Het restauratieplan omvat ondermeer de restauratie van het kerkgebouw en toren. Met name het exterieur van de kerk wordt aangepakt: herstel metsel- en voegwerk, vervangen van de leibedekking, herstel van goten, HWA's en koperwerk, herstel van de luchtbogen en lei-afdekkingen van de afzaten. Verder het vervangen, herstel en verloden van de overige glas-in-loodramen. Het vervangen van de klokkenstoelen. Ook in het interieur worden een aantal de herstelmaatregelen genomen zoals herstel van het stucwerk , herstel muurschilderingen, herstel van de basementen en betimmeringen van de oorspronkelijke biechtstoelen.
De omvangrijke restauratie (kosten ruim 3,3 mln) is in 2012 van start gegaan en kan mede dankzij een forse bijdrage (2,8 mln euro) van de provincie Overijssel, worden uitgevoerd. Oplevering medio 2013.

Geolocalisatie :

Terug naar de lijst