rop-nederland.nl

  • ROP
  • ROP
  • ROP
  • ROP

The making of `de MBO troon`

20160920 09524327/9/2016 | Leerling Technicus Hout en restauratie maak troon voor Prinsjesdag. 

Vorige week stond ie daar ineens: de ´Dit is MBO´troon, gemaakt door leerling Tijmen Braakman. We blikken terug op een  bijzonder verzoek dat tot een bijzonder resultaat leidde. RIBO werd  eind augustus benaderd door Worldskills NL met het verzoek om een troon te bouwen voor Prinsjesdag om MBO opleidingen en vakmanschap nadrukkelijk onder de aandacht te brengen.  

Tijmen Braakman, 2e jaars leerling Technicus Hout en Restauratie bij het ROC van Twente,  nam de uitdaging aan en  is begin  september met het maken van de troon begonnen. De troon werd vervaardigd uit oude bouwmaterialen uit het depot met historisch bouwmateriaal van RIBO.

Zo restaureerde  hij ondermeer twee meer dan 250  jaar oude deuren uit een kerkbank en maakte hij uit oude panelen de overige onderdelen.  De troon was aanvankelijk 280cm hoog maar moest op de laatste dag 40 cm worden ingekort. Naast ambachtelijke technieken heeft Tijmen,met steun van zijn docent Alfred Evers, ook gebruik gemaakt van de CNC freesmachine om de kroon en teksten te fresen.  Al met al een prachtig werkstuk gemaakt in twee en halve week.

Minister Bussemaker was een van de velen die op de troon heeft plaats genomen. Zij was onder de indruk van het vakmanschap bij MBO leerlingen.

Tijmen mag trots zijn op zijn prestatie. Met 17 jaar oud al een kanjer! De troon zal binnenkort te bewonderen zijn bij andere manifestaties over vakmanschap, het Min van OC&W en het ROC van Twente.

Bussemaker op troon