rop-nederland.nl

  • ROP
  • ROP
  • ROP
  • ROP

Gerard van Nieuwkoop over de slag om de leerling

3 Gerard ROP bord met leerling en leermeester9-5-2016 | Gerard van Nieuwkoop over zijn start als regio-coördinator in Midden West (Utrecht en Noord-Holland): “Ik voel me een oliemannetje dat hier smeert en daar wrijft en met zijn kannetje in het rond gaat.”

Foto: Jerry heeft samen  met zijn leermeester Leo een reclamebord van het ROP bij de restauratiebouwplaats opgehangen.

3 Gerard ROP Jufferenhuis“Ik contact scholen, opdrachtgevers en opleidingsbedrijven. Ons gebouwd cultuurgoed in stand houden met bouwbedrijven die leerlingen opleiden, het is heel leuk om daar een steentje bij te dragen.” Zijn eerste ROP-project is de restauratie van ‘Het Juffershuis’, het oudste pand op buitenplaats Leyduin in Vogelenzang en in bezit van Landschap Noord-Holland. Hij heeft hier ROP-leerling Jerry geplaatst. Jerry volgt de MBO niveau 3 opleiding BBL Allround Timmerman bij het Nova College en is in dienst bij Bouwmensen Kennermerland. De restauratie wordt gerealiseerd door Aannemingsbedrijf Kistemaker uit Edam.

Zuidertoren AmsterdamHet tweede ROP-project waar Gerard bij betrokken is, is de Zuidertoren in Amsterdam. Bij de toren zijn er nog discussies over het steigerwerk, maar de leerlingen voor timmeren het metselwerk staan in de startblokken.

Het werk van een regio-coördinator bestaat uit veel netwerken en mensen enthousiast maken. Gerard, jaren voor organisaties als SBV, Bouwradius en Fundeon heeft gewerkt, gaat al zijn oude relaties weer aanknopen: “Bouwmensenlocaties, scholen, aannemers, opdrachtgevers, gemeentes, het UWV. Het is leuk om weer met mensen aan de slag te gaan waarvan ik er sommige 10 jaar geleden tegen kwam in het veld. Ook is het mooi om weer nieuwe mensen te ontmoeten.”

Hij ontmoet veel enthousiasme om met leerlingen aan het werk  te gaan bij zijn contacten. En dan ontdekt hij meteen wat het probleem is, er zijn geen leerlingen. “De slag om de leerling is begonnen,” aldus Gerard, “mij wordt gevraagd of ik metselaars, voegers, steenhouwers, timmerlieden, zinkwerkers en schilders kan leveren. De bouw is door het dal heen en het probleem is er meteen; handen te kort. Reikhalzend zien we  uit naar de nieuwe instroom bij de opleidingsbedrijven.”

Naast zijn werk als regio-coördinator voor het ROP rekent en tekent Gerard voor een timmerman, die als ZZPer op klussen werkt.

Foto Het Jufferenhuis: www.landschapnoordholland.nl

Foto Zuidertoren: marcelmulder68, CC BY SA 3.0