rop-nederland.nl

  • ROP
  • ROP
  • ROP
  • ROP

Aanmelding Prijs Jong MonumentenTalent!

Meld tot 18-10 jonge professionals aan voor de Prijs Jong MonumentenTalent!

De monumentensector zit stampvol jong talent. Voor het vierde jaar zet de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deze talenten uit alle delen van monumentenland in de schijnwerpers tijdens het Nationaal Monumentencongres op 9 november. Ook niet onbelangrijk: het Jong MonumentenTalent wint een volledig naar eigen wens samen te stellen ontwikkeltraject. Bijvoorbeeld een prachtige studiereis, een interessante cursus of de mogelijkheid om die sluimerende professionele wens nu eindelijk uit te voeren.

Is de jonge professional in uw organisatie of netwerk een ambassadeur voor zijn of haar vakgebied? Is het een held op de steiger, een echte projecttijger of als ondernemer een voorbeeld voor jong en oud? Door een talent aan te melden kan u zijn of haar carrière een geweldige boost geven!

De Prijs Jong MonumentenTalent wordt georganiseerd in opdracht van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de prijs wordt gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Meer informatie en tot 18 oktober aanmelden via: www.monumentencongres.nl/prijs-jong-monumententalent/jong-monumententalent-2017/

Vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwe starters in de bouw maken kennis met restauratie projecten

22 juni 2017 – De jongeren die dit jaar starten met de opleiding timmeren en metselen maken een boottocht door Leiden. ROP Zuid-Holland heeft samen met ROC Leiden en Bouwmensen Leiden de nieuwe lichting kennis laten maken met de monumenten van Leiden.

Lees meer...

Veel belangstelling voor nieuwe opleiding Professional Restauratie

14 juni 2017 Er kwamen dinsdag 13 juni maar liefst zo’n dertig belangstellenden af op de informatieavond bij ROC Friese Poort in Drachten over de nieuwe mbo-opleiding Professional Restauratie. Zowel de Friese Poort als mede-initiatiefnemers ROP Noord-Nederland en de Vereniging Restauratie Noord toonden zich enthousiast over zoveel aandacht voor de nieuwe opleiding. Bij voldoende deelname zal deze in september ook in Drachten van start kunnen gaan.

Lees meer...

Veel belangstelling voor nieuwe opleiding professional restauratie

14 juni 2017 Er kwamen dinsdag 13 juni maar liefst zo’n dertig belangstellenden af op de informatieavond bij ROC Friese Poort in Drachten over de nieuwe mbo-opleiding Professional Restauratie. Zowel de Friese Poort als mede-initiatiefnemers ROP Noord-Nederland en de Vereniging Restauratie Noord toonden zich enthousiast over zoveel aandacht voor de nieuwe opleiding. Bij voldoende deelname zal deze in september ook in Drachten van start kunnen gaan.

Lees meer...

Nieuwe opleiding MBO-4 Specialist Restauratie Timmeren en Metselen start dit jaar

3-5-2017  |  In samenwerking met Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen en de Restauratiebranche zijn twee nieuwe opleidingen ontwikkeld die dit jaar van start gaan in Arnem/Doetinchem en in Leiden.  Meer weten? www. erfgoedopleidingen.nl of kom naar de informatiebijeenkomsten op:

Woensdag 10 mei 2017 van 16:00 tot 18:00 uur in Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b in Doorwerth

Maandag 15 mei 2017 van 19:00 tot 21:00 uur bij BURGY Bouwbedrijf, Amphoraweg 1 in Leiden

 

Restauratie leerling Quint Oliehoek vindt zijn opleiding helemaal top

1-5-2017 |  Quint werkt via Bouwmensen leiden bij leerbedrijf Verbij aan de restauratie van een jong monument in Leiden, het werk wordt uitgevoerd als Restauratie Opleidingsproject. Hij volgt de opleiding restauratie timmeren niveau 3 bij ROC Leiden en vindt de theorie niet moeilijk maar volgens hem leert hij in de praktijk het meest. Op dit moment is Quint bezig met het isoleren van de dakkapellen en gaat hierna de betimmering weer aanbrengen zoals die was. Volgens zijn leermeester Gerrit kan hij op dit werk beginnen met zijn praktijktoetsen nadat hij het tekenwerk gemaakt heeft. Volgens Quint werkt hij niet altijd op dit soort monumenten maar ook regelmatig aan molens die hij dan restaureert of waarbij hij onderdelen vernieuwd. 

Lees meer...

ROP-Leerlingen enthousiast begonnen bij restauratie De Wittenberg

ROP Wittenberg 219-12-2016 | Twee ROP-leerlingen gaan aan de slag op het restauratieproject De Wittenberg in Amsterdam. Hillen en Roosen realiseert in de Wittenberg 115 service appartementen voor zgn. short stay-verhuur. Op deze wijze blijft rijksmonument de Wittenberg bewaard. Het gebouw wordt duurzaam gerestaureerd en aan de eisen van deze tijd aangepast.

Sam van de Waal en Yilmaz Montoya Barrientos werken onder de bezielende leiding van leermeester Remon Damen met veel plezier en passie aan de restauratie van de Wittenberg. Zij geven aan met name veel plezier te halen uit het in ere herstellen van het oude.

Lees meer...

Open Dag Technicus Hout en Restauratie 2017

THR Open dag 2017Stichting RIBO houdt op 15 februari 2017 een Open Dag over opleidingen en trainingen in de restauratie. Met name de nieuwe opleiding Technicus Hout en Restauratie staat daarbij centraal.

Heb je interesse in deze opleiding of in een restauratietraining? Kom dan naar de Open Dag in het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht. Proef de sfeer op deze unieke opleidingslocatie en maak kennis met studenten die reeds met deze opleiding zijn gestart. Zij vertellen graag over hun ervaringen.

Lees meer...

Oost West Diploma’s Best

IMG 1508Zowel in regio Oost als in regio West regende het diploma’s in de maand november. Het diploma is de kroon op de opleiding van de ROP-leerlingen. Naast het vakdiploma ontvingen de gediplomeerden eveneens het Praktijkcertificaat ROP. Op dit certificaat staat vermeld op welke restauratieprojecten de leerling zijn beroepspraktijkvorming heeft gedaan.

De leerlingen zijn tijdens hun opleiding werkzaam op speciale erkende RestauratieOpleidingsProjecten (ROP) en bij restauratiebedrijven. Deze projecten zijn in samenwerking met restauratieleerbedrijven en hun leermeesters uitgevoerd.

Lees meer...

Even voorstellen: nieuwe ROP-coördinator in Noord-Holland en Utrecht

Debbie VermeulenSinds september heeft de Regio-Middenwest een nieuwe regio-coördinator: Debbie van der Meulen. Zij werkt één dag in de week voor het ROP en de andere dagen voor Bouwmensen Amersfoort. We vroegen Debbie om zich even voor te stellen.

Lees meer...

Samen werken, samen genieten bij Abdij Rolduc

Buiten bar RolducLeermeester Fred heeft samen met leerling(en) van de samenwerkingsschool Techniek in opdracht van leerwerkbedrijf Rolduc een buitenbar gemaakt, geheel in de stijl van de abdij. Zowel voor de leermeester als voor de leerling(en) is dit een ontzettende leuke opdracht geweest. Samen werken en samen genieten.

Vruchtbare samenwerking in Limburg
Abdij Rolduc is een uniek monument in het hart van de Euregio en een imposant gebouwencomplex dat voortdurend onderhoud vergt. Studenten van de opleiding Bouwkunde/infra van de samenwerkingsschool Techniek van de ROC’s Leeuwenborgh en Arcus College en Bouwmensen Limburg-Zuid nemen een deel van dit onderhoud voor hun rekening.

Lees meer...

Piet heeft een vraag

SinterklaasPiet stelt Sint een interessante vraag:

“waarom kunnen jongeren beter kiezen voor een opleiding in het restauratievak?”

“Ja, waarom, Piet?” bromt Sint, “die vraag beantwoord ik graag”

Hij gaat er even voor zitten en antwoordt op zijn gemak:

“Als jongeren nu kiezen voor een opleiding in de restauratie

Gaan ze het helemaal maken in de monumentale gebouwen van toen

Binnen een paar jaar vertrekt de oude generatie

Want al deze vakfossielen gaan dan met pensioen

Dus nu kiezen voor vakmanschap in het restaureren

Is gegarandeerd een mooie carrière via werkend leren

Informatie hierover kunnen ze halen bij de ROP coördinatoren

Telefoonnummers via www.rop-nederland.nl en ze krijgen alles te horen”

Net begonnen weet Appie al zeker: “Ik ga door in de restauratie!″

3 Uitsnede  IMG 23697-11-2016 | Door de restauratie van het landhuis op landgoed Ockenburgh Den Haag uit te voeren als Restauratie Opleidingsproject heeft leerling timmeren Appie Taousi een start kunnen maken met de vakopleiding. Op verzoek van de opdrachtgever voert restauratiebedrijf Schakel & Schrale dit werk uit als Restauratie Opleidingsproject. Appie (26) is een van de leerlingen op dit werk en hij verteld dat hij blij is met zijn toelating tot de opleiding en nog wel op een restauratieproject. Ondanks het ontbreken van een bouwkunde vooropleiding heeft hij tijdens de toelatingstoets in de praktijk en theorie laten zien dat hij een goed niveau heeft om direct te starten in de niveau 2 opleiding.

Lees meer...

Zes gediplomeerde restauratietimmermannen bij ROP Noord Nederland

Gediplomeerden7-11-2016 | Op dinsdag 1 november mochten Reynald, Oene, Rink, Lourens, Stephan en Jurjen  van het ROC Friese Poort Drachten hun diploma voor de opleiding Allround Timmerman Restauratie Niveau 3 in ontvangst nemen. En een mooie loodklopper! De leerlingen bekwaamden zich in het vak van restauratietimmerman op een keur aan restauratieprojecten.

Van woonhuis tot villa, tot kerk tot bakkerij, tot bekende monumenten als De Havixhorst (Schiphorst), de Blokhuispoort, de Fryske Academie en het Eysingahuis (alle drie in Leeuwarden), de zes leerlingen hebben op allerlei projecten kunnen meedraaien.

Lees meer...

Wat maakt restauratie boeiend volgens leerling Bob?

IMG 26385 oktober 2016 | Timmerleerling Bob van der Born heeft er erg naar zijn zin op Restauratie Opleidingsproject Aalmarkt in Leiden.  Bob van der Born volgt de opleiding timmeren niveau 3 en gaat deze in anderhalf jaar al afronden. Het project Aalmarkt wordt uitgevoerd door restauratiebedrijf Du Prie uit Leiden. 

Het Aalmarktproject is een groot werk in hartje Leiden waar panden worden gerestaureerd en in de binnentuin wordt een overdekt winkelcentrum gerealiseerd. Je vindt alles over dit project op www.duprie.nl.

Lees meer...

Leerlingen restaureren: zoutwagon wordt trekkershut

20160926 1030545 oktober 2016 | Leerlingen Technicus Hout en Restauratie beginnen dit najaar met de restauratie en inrichting van een oude goederenwagon als trekkershut. De wagon is eind september geplaatst op het terrein van het Praktijkcentrum Restauratie & Ambacht van de Stichting RIBO in Hengelo.

Lees meer...

The making of `de MBO troon`

20160920 09524327/9/2016 | Leerling Technicus Hout en restauratie maak troon voor Prinsjesdag. 

Vorige week stond ie daar ineens: de ´Dit is MBO´troon, gemaakt door leerling Tijmen Braakman. We blikken terug op een  bijzonder verzoek dat tot een bijzonder resultaat leidde. RIBO werd  eind augustus benaderd door Worldskills NL met het verzoek om een troon te bouwen voor Prinsjesdag om MBO opleidingen en vakmanschap nadrukkelijk onder de aandacht te brengen.  

Tijmen Braakman, 2e jaars leerling Technicus Hout en Restauratie bij het ROC van Twente,  nam de uitdaging aan en  is begin  september met het maken van de troon begonnen. De troon werd vervaardigd uit oude bouwmaterialen uit het depot met historisch bouwmateriaal van RIBO.

Lees meer...

Bram legt uit wat zo leuk is aan restaureren

BRam ROP-leerling Bram kwam bij de restauratie van het Leerlokaal KVL in contact met restaureren en werd erdoor gegrepen. Hij volgt een opleiding tot metselaar en wil nu verder in de restauratie. De provincie Noord-Brabant wil met het programma Erfgoedfabriek 20 monumentale complexen herbestemmen, waar mogelijk met  inzet van jongeren. Een geweldige manier om jongeren te interesseren voor het errfgoed en ze op weg te helpen in een mooie loopbaan in ons prachtige vak.

Lees meer...

Bijzonder ROP-project: vestingwerk Oostbeer in Vlissingen

remy de Jager12-9-2016 | Vestingwerk Oostbeer is een van de weinige overblijfselen van de uitgebreide vestingwerken uit de Napoleontische tijd. In het tijdschrift Zeeuws Erfgoed verscheen deze maand een artikel over dit bijzondere restauratieproject: Restauratie Oostbeer VlissingenBij het ROP-project Vestingwerk Oostbeer in Vlissingen zijn twee leerlingen aan het werk (geweest). Cordell Balk heeft als 1e jaars leerling metselen twee weken op dit project gezeten. Remy de Jager, 2e jaars leerling metselen niveau 2 is bezig met zijn oriëntatie op restauratiemetselen.

 

2 leelringen

 

Leermeester Johan aan het woord

Leermeester Johan ROP Zuid westAls ROP-leerling krijg je te maken met een leermeester. Hij leert je de fijne kneepjes van het restauratievak. Maak kennis met leermeester Johan, die bij Bouwmensen Zuid-west al talloze leerlingen onder zijn hoede heeft gehad.

John Akkermans zocht hem op in zijn werkplaats en schreef hier een artikel over voor het tijdschrift Zeeuwsch Erfgoed van het Steunpunt Cultureel Erfgoed Zeeland.

 

Download het artikel hier: Restauratie-instructeur Johan Wattel: ROP belangrijk voor de toekomst

 

Bouwen aan je toekomst met het verleden

DeurDoor Sascha Baggerman

1-9-2016 | Het gaat in economisch opzicht weer de goede kant op in Nederland. De bouw trekt goed aan, hoewel niet overal even hard. Er worden, vooral in de Randstad, weer huizen gebouwd. Ondertussen neemt de aandacht voor herbestemming van monumenten steeds meer toe. Mensen willen niet alleen graag wonen in een historische omgeving, ook aan werkplekken in bestaande gebouwen is veel behoefte. Erfgoed is hot!

De afgelopen jaren is de instroom van nieuwe vaklieden in de bouw sterk afgenomen. Er was weinig werk, waardoor de BBL-leerlingen geen opleidingsplek aangeboden kon worden. Inmiddels merken wij dat er in veel regio’s werk in overvloed maar nu ontbreekt het dus aan leerlingen. De kansen voor jonge vaklieden in de bouw nemen vrijwel overal toe.

Lees meer...

Masterclass kalk was openbaring

1 KalkROP-leerlingen vanuit Zeeland, Noord- en Zuid- Holland namen deel aan de masterclass Kalk op ROP-project De Paauw in Wassenaar, georganiseerd door Eros Vink van De Vink Restauratiewerken. Kalk is een materiaal met een lange historie. Toepassing kan spannende situaties opleveren.

Lees meer...

Jongeren (laten) kiezen voor vakmanschap

Campagne Technicus Hout en RestauratieOm de instroom aan leerlingen in de restauratie te vergroten, moet heel wat inspanning geleverd worden. Martin Bellers, regio-coördinator van ROP-Oost heeft dit voorjaar zeer actief campagne gevoerd voor de opleiding Technicus Hout en Restauratie. Met mooi resultaat!

Foto: Twee leerlingen Technicus Hout en Restauratie, Maarten Kerkhof en Adrian Fokke, hielpen bij een informatie avond op hun oude school.

Lees meer...

Voorlichtingsavond MBO-opleiding Restauratie Timmeren niveau 3

Voorlichting 21 juni 2016 timmeren7-6-2016 | Tot 1 augustus a.s. kunnen leerlingen zich nog inschrijven voor de opleiding Restauratie Timmeren niveau 3. Daarna stopt deze opleiding. ROP Noord-Nederland en ROC van Drachten organiseren een informatieavond op dinsdag 21 juni.

Lees meer...

ROP Noord-Nederland op de Dag van de Bouw in St. Annaparochie

HKS 16 IMG021
17-5-2016 | Bezoek op de dag van de Bouw op 4 juni 2016 de net gerestaureerde Van Harenskerk in Sint Annaparochie. Regio ROP Noord-Nederland is aanwezig met een informatiestand over het restauratievakmanschap en kan al je vragen beantwoorden over het volgen van een restauratieopleiding en toekomstperspectieven.

De afgelopen maanden is het interieur van de Van Harenskerk in opdracht van de Stichting Alde Fryske Tsjerken gerestaureerd door Bouwbedrijf Julianus  uit Marsum. ROP-leerling Johannes Lammertsma leerde hier het restauratievak in de praktijk. Johannes volgde de opleiding restauratietimmeren, niveau 3 aan ROC Friese Poort in Drachten.

 Weetje : hier trad Rembrandt van Rijn in het huwelijk met Saskia van Uylenburgh!

Voor meer informatie over de Dag van de Bouw en de restauratie van de Van Harenskerk: www.dagvandebouw.nl